Min beste strategi for 2019

Så har tiden for å snakke om strategier for det nye året kommet. For mange næringslivsledere handler dette om teknologi – om maskinlæring, stordata, kunstig intelligens og algoritmer. Absolutt viktige tema på agendaen. Min strategi handler om noe helt annet, men kanskje kan den være en forutsetning for alle de andre strategiene?

Da jeg for snart to år siden startet bloggmagasinet innover.no var målet å bli flinkere til å «leve, lede og skape innenfra». Dette har vært den røde tråden i blogginnlegg, gjesteblogg og intervjuer.

Min beste strategi for 2019, som også kan bli din, er å tenke annerledes om det å tenke. Strategien kan du gjennomføre i tre steg.

Steg 1: Erkjennelse

Skal vi tenke annerledes om det å tenke må vi først gjøre en erkjennelse: Vi lever innenfra og ut, ikke utenfra og inn. Hva betyr dette i praksis?

De aller fleste problemene våre skyldes først og fremst at vi har snudd om på denne grunnleggende innsikten i hva det vil si å være menneske. I dagens samfunn lever vi stort sett utenfra og inn, ikke innenfra og ut. Dette gjør vi både på jobb og privat. Altfor ofte tolker vi det som skjer som noe som skjer med oss. Som hendelser utenfor oss selv som vi må håndtere på en spesiell måte som også er forventet av noe utenfor oss selv. Dette kaller jeg å gå på autopilot. En av de mest vanlige konsekvensene av denne måten å leve på er stress, med de følgende det får både fysisk og psykisk.

Føler du trangen til å protestere høylytt er det helt normalt. Når noen fornærmer oss, gir oss for kort tidsfrist på en arbeidsoppgave, eller vi ikke rekker et viktig møte fordi kollektivtrafikken står, så er vel ikke dette noe som bare skjer inne i oss selv? Det er jo noe som skjer utenfor – i virkeligheten? Selvfølgelig. Men hvordan du opplever det skjer inne i deg selv.

Tenk deg følgende situasjon: Du kjører båten din oppover ei elv. Et stykke lengre oppe ser du en båt komme nedover i full fart. Båten har kurs rett mot deg. For en idiot tenker du kanskje. Du kan ikke kjøre på den måten her. Båten nærmer seg. Styr unna da mann! Har du fått båtførerbeviset i posten? Båten kommer enda nærmere. For en tulling! Du kjører snart rett i meg. Det er DU som skal vike. Til slutt er det du som er nødt til å gjøre en unnamanøver, og i det båten passerer i full fart ser du at den er tom.

Ved god hjelp av dine egne tanker har du tolket noe inn i situasjonen. Dette gjør vi hele tiden og veldig ofte begrenser det oss. Vi stresser oss opp, blir sinte, lei oss og går glipp av muligheter. Det er akkurat som det gamle ordtaket «Smerte er uunngåelig, lidelse er valgfritt».

Steg 2: Erfaring

Det andre steget i denne strategien er å begynne å gjøre en bevisst erfaring av hvordan dette faktisk fungerer i ditt liv. Ikke press deg selv til å gjøre det «on the spot» når en hendelse oppstår, men ta deg litt tid på slutten av dagen til å tenke gjennom hva som har skjedd og hvordan du responderte på det. Hvis du vil gi deg selv en liten utfordring kan du føre en dagbok de neste 30 dagene. Her er noen spørsmål du kan bruke:

  • Hva har skjedd i dag som krevde en reaksjon/mening/handling/beslutning fra meg? (Sikkert en god del, velg en eller to hendelser som du tenker er relevant).
  • Hva gjorde jeg/hvordan reagerte jeg?
  • Var det noe som gjorde at jeg måtte, eller følte at jeg måtte, reagere på en spesiell måte?
  • Kunne jeg reagert eller handlet på en annen måte?
  • Ville en annen handling eller reaksjon gitt et bedre resultat?

Dette blir ditt personlige lille forskningsprosjekt. Er det noe jeg har lært, så er det å ikke å ta alt jeg hører for god fisk. Det bør ikke du heller gjøre. Derfor er det alltid viktig å sjekke om teorien stemmer. Skaff deg erfaring og innsikt. Hvis du velger å gjøre dette de neste 30 dagene vil du sitte igjen med dine egne data som du kan oppsummere til din egen forskningsrapport. Stemmer dette faktisk for deg? Da er du klar for neste steg.

Steg 3: Handling

Du er nå klar til å begynne å gjøre ting på en litt annen måte. Jeg kaller det for å leve et mer bevisst liv. Se på det som å lære seg til å så av autopiloten og kjøre for egen maskin av og til. Men ikke gå i fellen og forveksle dette med å ta kontroll over tankene dine. Det kan vi rett og slett ikke. Vi er mennesker, ikke maskiner, og blir til stadighet fanget av våre egne tanker. Det vi må gjøre er å bli mer bevisst på hvordan vi forholder oss til de tankene som oppstår.

Gjennom forskningsprosjektet ditt har du sikkert sett at du ved å reagere litt annerledes i flere situasjoner kunne skapt et annet resultat. Dette er fordi du nå har begynt å se på tanker som de de egentlig er – en kreativ intelligens. Det er dette vi kan kalle for å forme fremtiden (bend the future).

Nå kan du forsøke å gjøre dette i situasjoner som oppstår. Se om du kan skape deg et rom mellom reaksjon og handling. Et tankerom om du vil. Du kan for eksempel spørre seg selv:

  • Må jeg respondere på dette med en gang?
  • Må jeg ta en kjapp beslutning?
  • Må jeg egentlig mene noe her?
  • Er denne situasjonen egentlig hva den gir seg ut for å være?
  • Kan dette møtes eller løses på en helt annen måte?

Bygg på de erfaringene du har fått gjennom din egen forskning.

Den lille Smurfen

For en tid tilbake coachet jeg en person som hadde store problemer med å forholde seg til en av kollegaene sine. «Han setter meg helt ut, jeg blir kvalm og klarer ikke å tenke klart. Jeg føler at han er ute etter å ta meg for noe hele tiden, at han ønsker å psyke meg ut». Ikke en særlig hyggelig opplevelse å ha på jobb. I mange tilfeller ender slike situasjoner i sykdom og sykemelding.

«Neste gang han kommer inn på kontoret ditt, kan du se han for deg som en liten Smurf?», spurte jeg.

«Nei! Umulig. Det går ikke.»

Vi snakket litt frem og tilbake rundt dette og ble enige om å se det litt an. Etter et par dager fikk jeg en telefon.

«Jeg gjorde det! Det funket. Jeg så ham som en liten Smurf. Nå synes jeg faktisk litt synd på ham».

Vi skal selvfølgelig ikke gå rundt og se på hverandre som smurfer hele tiden, men av og til må vi tenke helt utenfor boksen. I dette tilfellet ble det veldig tydelig at våre tanker ikke trenger å være en fasit på sannheten. Det er hvordan vi forholder oss til tankene som er avgjørende. En annen måte å forholde seg til tankene på kan til og med åpne opp for empati for noen vi i utgangspunktet trodde ville oss vondt.

Forme fremtiden

Så tilbake til begynnelsen. Til næringslivslederne og deres teknologiske utfordringer. Det er store beslutninger som skal tas og ikke bare for 2019. Den teknologiske utviklingen stiller oss også overfor betydelige etiske og moralske beslutninger. Jeg tror dette også innebærer å tenke annerledes om det å tenke. Vi trenger både ledere og medarbeidere som er bevisste og tilstede, og som ikke minst evner å slå av autopiloten og gå for egen maskin av og til. Det er her tanken som kreativ energi ligger. Og det er en stor konkurransekraft i seg selv.

Lykke til med 2019!

Photo by Eugene Capon from Pexels

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s