Selvledelse i sommervarmen

Da var fellesferien over og mange av oss skal ledes fra sommerbeite på stranda og inn i avkjølte kontorlandskap igjen. Lykkes vi med å lede oss selv tilbake i jobbmodus igjen?

Stadig flere av oss har jobber der vi i stor grad må lede oss selv. Vi har til og med fått en egen disiplin innen ledelse kalt selvledelse. Der vi tidligere ble fortalt, administrert og ledet får vi stadig større grad av autonomi og selvbestemmelse. Vi forventes å ta ansvar for egen jobbhverdag, se oppgaver og muligheter, og sette egne prestasjonsmål. Jeg er av de som synes at dette er en positiv utvikling.

Det finnes mange gode strategier for å lykkes med selvledelse. Å skaffe seg en god forståelse av egen jobb, hva som forventes av deg, hvordan du kan sette deg gode mål og hvilke muligheter du selv har for å redesigne innholdet i jobben og måten du utfører den på for å skape bedre resultater er noen slike strategier. Og det er vel og bra  – mange har ikke et bevisst forhold til slike strategier en gang.

For meg er bevissthet en nøkkel. For selvledelse forutsetter bevissthet i så stor grad at jeg nesten heller vil snakke om bevisst selvledelse. For å lede seg selv forutsetter også at man begynner med kjennskapen til seg selv og sin egen bevissthet. For at du skal kunne lede deg selv må du vite noe om hvordan du fungerer som menneske. Hva driver deg? Hva motiverer deg? Hva irriterer deg? Hvor går grensene dine?

Hva er historien din?

Enkelt fortalt handler dette om historien din. Hva har vært med på å gjøre deg til den du er i dag? Bringe deg til der du er i dag? Eller enda mer aktuelt: Hvilken historie om deg selv forteller du deg selv dag ut og dag inn? For veldig mange er denne historien med på å begrense oss, gi oss unnskyldninger og forklare hvorfor vi ikke får ting til. De færreste er så bevisst på denne historien at de har klart å snu den til noe som gir styrke og positivitet.

Heldigvis er det en naturlig forklaring på dette, og det har med vår egen hjerne å gjøre. Evolusjonen har nemlig ikke vært så snille med oss når det gjelder utviklingen av hjernen, som psykologiprofessor Paul Gilbert pleier å si. Dette skyldes to ting: Fra tidenes morgen har vi blitt programmert til å unngå fare. Kommer det en bjørn springende ut av buskene må vi være klar til å reagere. Dette gjøre ikke bare at vi fremdeles har et overaktivt frykt-flykt mønster i hjernen i forhold til dagens behov, men det har også ført til at tanker om fare (eller i dagens samfunn: negative tanker) får større plass enn andre tanker. For det andre har hjernen vår blitt lært opp til å favorisere repeterende tankemønstre. Dette stammer også fra de tidene da livet var mer monotont enn det er i dag. For eksempel da vi jaktet, spiste, sov, jaktet, og så videre. Disse to mønstrene henger altså fortsatt igjen og forsterker hverandre fordi vi har en innebygd tendens til å repetere negative tankemønstre.

Evolusjonen kan altså brukes til å forklare hvorfor det er overveiende sannsynlig at du har noen repeterende negative, eller i hvert fall begrensende, tankemønstre som hindrer deg i å utøve bevisst selvledelse.

Ta kontroll på historien din

Derfor mener jeg at det å ta kontroll over din egen historie må være første steg på veien mot selvledelse. Hvis du vet lite om hvordan du fungerer og hvorfor, blir det vanskelig å være en effektiv leder for seg selv. Du trenger likevel ikke å gå så grundig til verks som terapi og psykoanalyse for å ta tak i dette. Du kan starte med å reflektere over hva du fokuserer på til daglig. Her er en god start:

Steg 1: Hva er overskriftene i livet ditt?

  • Har du en tendens til å fokusere mest på fortid, fremtid eller nåtid?
  • Fokuserer du mest på det du kan gjøre noe med, eller det du ikke kan gjøre noe med?
  • Fokuserer du mest på det du ikke har og det som er vanskelig, eller på det du har og det du er takknemlig for?

Steg 2: Hva betyr dette for deg?

  • Hvilke konkrete betydninger har disse overskriftene, eller handlingsmønstrene, for deg?
  • Snakker du deg selv ned eller opp?
  • Går du ofte rundt i irritasjon og nedstemthet, eller er det glede og positivisme som preger hverdagen?
  • Ser du flere muligheter enn problemer?

Dette er noen eksempler på oppfølgingsspørsmål du kan stille deg. Du skjønner tegninga, ikke sant? Forsøk rett og slett å bli mer bevisst på hvordan du fungerer. Dette er ikke nyttig bare i jobbsammenheng, men siden det er det vi fokuserer på her så er det også viktig at du relaterer dette til jobb. Hvordan er dette med på å prege jobbhverdagen din? Hva av dette er positivt eller negativt når du skal lede deg selv? Noe som leder oss til neste steg.

Steg 3: Hva gjør du med dette?

Å vite bare for å vite gir ingen verdi. Du må bruke kunnskapen til noe. Her er vi inne på mentalitet. Kan du bruke historien din til noe positivt og som en drivkraft. Har du fått innsikt som sier noe om hva du kan forbedre? Noen mennesker lar seg knekke av sin egen historie, mens andre blir sterkere. Dette har mye med mentalitet å gjøre. Se på Birgit Skarstein for eksempel.

Så altså: Bli kjent med historien din, finn ut hva denne betyr for deg i det daglige og finn riktig mentalitet til å gjøre noe med det.

Noen praktiske råd

Liker du å skrive kan du sette deg ned med penn og papir for å starte med å finne overskriftene i historien din. Du kan bare skrive fritt og se hva som kommer opp, eller du kan gå mer systematisk til verks ved å skrive en liten dagbok over en uke eller to. Du kan også snakke med noen som kjenner deg godt, og som du vet vil svare deg ærlig. Hvordan oppfatter de deg, hva du fokuserer på og den mentaliteten du har?

Når du har kommet så langt kan du gi videre med å lede deg selv. Finn en bok om temaet eller et kurs. Her er to bokforslag fra meg:

Selvledelse – teori, forskning og praksis kom ut i vår. Den er et svært godt alternativ på norsk.

Great at work, skrevet av den norske Berkley-professoren Morten Hansen, er en av mine absolutte favoritter så langt i år. Ikke eksplisitt om selvledelse, men med så mange gode eksempler på hva de som presterer best på jobb gjør at den definitivt bør leses med selvledelsesbrillene på.

Da er det bare å skride til verket.

Lykke til!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s