Gjesteblogg: Lytt etter intuisjonen

Av Mayka Brevik, kommunikasjonsrådgiver, coach og eksperimentell katalysator i Hugsmia

Du har kanskje fått en “hunch” som viste seg å være riktig sett i retrospektiv, fordi du handlet i tråd med den? Du har kanskje hørt en liten stemme inni deg som har bedt deg om å utføre en handling? Eller fått et hint om at du skal gå bort å snakke med en person, som i etterkant viste seg å skulle spille en viktig rolle i ditt liv? Eller at du skulle ta en telefon, som viste seg å føre deg inn i et nytt og spennende prosjekt? Kanskje har det dukket det opp et bilde i hodet ditt av en person, som du i samme øyeblikk får en e-post fra? Eller kanskje har du fått en følelse av at noe ikke stemmer med en situasjon, selv om alt ser strålende ut på papiret. Da har du vært i kontakt med intuisjonen din.

Utfordringen er å skille på når det er intuisjonen som snakker og når det er frykt eller traumer som kommer opp. Og ikke minst skille på hva som er riktig å gjøre og ikke riktig å gjøre i en situasjon der det er mange faktorer, interesser og mennesker som spiller en rolle. En situasjon kan også være så kaotisk at du kan komme til å velge å stole på andre eller på rasjonelle argumenter  – og kanskje ikke helt på deg selv.

Jeg har selv latt meg lure noen ganger, og forvekslet intuisjonen med frykt eller gamle spøkelser. Gjennom å gå på et par smeller der jeg ikke har hørt på den, har jeg nå lært meg å stole fullt og helt på intuisjonen. Jeg bruker lengre tid på avgjørelser, går mer innover i meg selv for å finne svar og har rett og slett blitt bedre på å kjenne etter hva kroppen min faktisk vil fortelle meg.

Hva er egentlig intuisjon?

“Når du intuitivt «ser» noe, så erkjenner du dette direkte. Intuisjon er en prosess som gir et svar, en løsning eller en idé, uten anstrengelse og uten bevissthet om prosessen bak”, i følge Geir Kirkebøen. Han er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo og forfatter av Universitetsforlagets bok «Hva er intuisjon»,

Intuisjonen er ikke det samme som tankene eller følelsene dine. Det er ulike meninger om hva intuisjon egentlig er, noen snakker om at signalene kommer fra den gamle hjernen vår – den limbiske hjernen, mens andre tror det er Gud eller sjelen som snakker. Kvinner skal visst være mye mer intuitive enn menn, noe jeg har fått bekreftet i flere tilfeller der jeg selv har hatt en intuisjon på noe, mens mannen min overhodet ikke tror at det er noe i dette i det hele tatt.

For meg er intuisjonen en kroppslig følelse. Det er akkurat som om jeg “bare vet noe.” Noen snakker om magefølelse, men for meg sitter ikke følelsen nødvendigvis i magen. Jeg kan likeså godt kjenne den andre steder i kroppen. Og plutselige innskytelser kan være helt nøytrale, som en stille stemme som gir en beskjed kort og konsist.

Jeg kan imidlertid ha en god intuisjon på noe, men samtidig kjenne på frykt. Frykten for å mislykkes, frykten for hva andre vil si eller frykten for endring. I disse tilfellene har jeg nå lært meg å skille på hva som er frykt og kaotiske tanker, og hva som er en intuitiv følelse i kroppen (som ofte er uten ord).

Få kontakt

Imidlertid oppleves nok intuisjonen forskjellig fra person til person. For at den stille intuisjonen skal få komme frem i større grad, må du søke stillheten. Lytte innover. Eller kanskje klemme et tre? Øve deg på dette, enten ved å bare sitte stille uten å gjøre noe eller gjennom å meditere. Gi deg selv tid og rom til å slappe av, og ikke minst til å være alene. Følg de plutselige innskytelsene du får i det daglige, og se hva som skjer! Da blir det også enklere for deg å skille den stille intuisjonen fra tankene, slik at du skjønner hvordan intuisjonen fungerer for deg.

Her følger noen eksempler på hvordan intuisjonen har snakket til meg:

En av de gangene det å lytte til intuisjonen fikk store konsekvenser, var da jeg som 24-åring valgte en sommerjobb det var totalt ulogisk at jeg skulle velge. Den stille stemmen fortalte meg at jeg skulle velge en servitør-jobb på et hotell, mens jeg også hadde fått tilbud om en sommerjobb innen kommunikasjon, der jeg ville få mye mer bruk for det jeg faktisk studerte. Første dag på jobb møtte jeg min store kjærlighet. 16 år etter er vi fortsatt sammen, og har fått to nydelige sønner sammen.

Forrige vinter fikk jeg en nøytral beskjed om at jeg skulle parkere bilen på toppen av en bratt bakke, og heller gå ned til barnehagen for å hente den yngste sønnen min. Jeg hørte ikke etter, jeg skulle jo bare kjøre ned bakken! Så jeg kjørte nedover på veien som viste seg å være speilglatt. Det endte kort fortalt med bilkollisjon (som heldigvis gikk bra).

For noen år siden sa jeg ja til en jobb selv om jeg fikk negative signaler fra kroppen. Men jeg trodde ikke helt på det, jobben så helt fantastisk ut, og alle rundt meg var positive. Etter kun noen uker i ny stilling innså jeg at jeg hadde gjort en tabbe. Jeg passet ikke inn i det hele tatt.

Da jeg stod i kaffekø i Oslo i fjor, fikk jeg plutselig en innskytelse om at jeg måtte sende en person jeg ikke har sett på 15 år, en melding på Facebook. Det hele endte med at den eldste sønnen min fikk jobb hos ham i sportsbutikken han driver.

Hvordan virker intuisjonen din, dersom du tror på at det er noe i dette?

Foto: Mayka Brevik.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s