Der det er barn er det håp

I går kom dattera mi hjem fra skolen og var lei seg fordi hun «bare» hadde løpt ni runder rundt skolen til inntekt for UNICEF. Da jeg hørte hvorfor ble jeg både rørt og stolt.

Årets TV-aksjon går til UNICEF og arbeidet med skolegang og læring for barn i krig. Denne aksjonen ligger hjertet mitt ekstra nært.

Da krigen herjet som verst på Balkan jobbet jeg med ungdom og fredsspørsmål, og fikk møte ungdom fra alle sidene i den pågående konflikten. Det var sterke møter som alltid kommer til å være med meg, og som gjorde at jeg i sin tid valgte å studere både internasjonal politikk og kommunikasjon. I løpet av dette arbeidet ble jeg en sterk tilhenger av FN. Jeg var så heldig å få møte både Thorvald Stoltenberg og Kai Eide mens de meglet i konflikten, og jeg ble opptatt av den viktige rollen FN kan spille i slike konflikter. Samtidig ble jeg inspirert av disse norske meglernes blikk og omtanke nettopp for barn og unge i konfliktområder. Derfor har jeg for mange år siden valgt UNICEF som ”min” organisasjon å støtte som fadder.

Dette har vi snakket mye om hjemme i løpet av denne uka som skolen skulle ha sin løpeaksjon. Datteren min på snart syv år har virkelig fått med seg noen gode perspektiver fra skolen og stilt gode spørsmål hjemme. Jeg har måttet vri hjernen både innom statsvitenskap og god kommunikasjon for å forsøke å forklare hvorfor det er krig og konflikt i verden, og hvorfor dette går særlig utover barn.

Engasjementet har vært stort hos begge, og jeg ser at lista kanskje lå litt høyt når løpedagen kom. Da jeg på turen hjem fra SFO spurte om hvordan det gikk fikk jeg altså til svar at hun bare løp ni runder. Det syntes jeg var kjempebra og lurte på hvorfor hun ikke syntes det var bra. Svaret var, ikke uventet, at noen andre hadde løpt mer. Men så la hun til:

”Du skjønner pappa, at noen dytta venninna mi mens vi sprang. Hun klarte ikke å løpe mer, så da gikk jeg sammen med henne noen runder.”

Da kjente jeg klumpen i halsen.

”Men, det er jo enda bedre!”, utbrøt jeg etter en stund.
”Hvordan da, pappa?”
”Jeg synes det var veldig fint at du tok vare på venninna di. Nå ble jeg veldig stolt. Det er viktig at dere samler inn penger til barna som bor der det er krig, men det er også kjempeviktig at dere tar vare på hverandre slik du gjorde i dag. Det er to gode ting, og derfor dobbelt så fint!”
”Ja, det er jo sant.”

Så fikk vi jammen en god samtale til denne uka. Og her må jeg berømme skolen. Jeg opplever en skole som jobber aktivt og bevisst med holdninger rundt vennskap og inkludering. Det både snakkes, synges og danses og dette er noe barna tar inn og tenker mye på. Jeg er veldig glad for det gode grunnlaget som skolen gir, for som pappa må jeg innrømme at jeg ofte kan frykte fremtiden med alt dette som de små kan bli utsatt for. Vi hører ofte stygge historier om mobbing og utestenging, og det er lett å tenke seg de verste scenariene. Da er det godt med noen lyspunkter, som å få oppleve at den jobben som gjøres fungerer i praksis.

Opplegget med UNICEF var at elevene skulle samle sponsorer og samle inn penger for hver runde de løp. Jeg er ikke alltid så glad i denne koblingen mellom prestasjon og belønning, men jeg ser at det har engasjert i hvert fall i dette tilfellet. Så da lar jeg meg rive med. Etter å ha tenkt meg litt om har jeg bestemt meg for at dobbelt engasjement fortjener dobbel belønning. Når dattera mi kommer hjem fra skolen i dag får hun vite at hun får dobbelt beløp for de rundene hun gikk sammen med venninna si. Så får vi kanskje en god samtale til, og kanskje enda en bekreftelse på at slike holdninger og handlinger er gull verdt.

Er det noe jeg har lært både tidligere og nå, så er det at der det er barn er det håp.

Og lykke til med TV-aksjonen til UNICEF. Vi heier på dere!

 

Illustrasjonsfoto: https://www.shutterstock.com/nb/g/tinnapong

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s