Tro meg ikke – vær meg

Jeg har stor respekt for hellige rom, enten det er kirker, synagoger, templer eller moskeer. Uavhengig av tro skaper hellige rom en atmosfære for ettertanke. Det er en av grunnene til at jeg gjerne besøker slike steder når jeg er på reise et sted. 

Akkurat nå er jeg på ferie i Lofoten, og i dag var jeg så heldig å få overvære en fantastisk sommerkonsert i Borge kirke. Musikk har alltid gitt meg inspirasjon og får som regel assosiasjonene til å boble. I en kirkes rom for ettertanke blir det enda sterkere.

Jeg debuterte ganske tidlig på en talerstol, og har vel det jeg må kunne kalle et elsk-hat forhold til det å snakke i forsamlinger. En del av meg elsker det og har alltid noe på hjertet, mens en annen del av meg helst vil sitte bakerst i lokalet og være anonym. Hver gang jeg er i et rom med en talerstol kommer tanken om hva jeg ville sagt hvis jeg plutselig skulle bli bedt om å si noe. En aldri så liten yrkesskade etter å ha måttet ta noen sånne opptredener på sparket oppigjennom. Og i dag var intet unntak.

Mens jeg lyttet til musikken la jeg merke til prekestolen i kirken, og tenkte naturligvis på hva jeg skulle sagt om jeg ble bedt om å si noen ord i en kirke.

Jeg ville nok startet med dette med rom for ettertanke, og hvordan kirkerommet gir oss muligheten til nettopp dette. Kanskje spesielt i en litt roligere ferietid. For meg ville det være naturlig å tenke på, eller snakke om, empati, medfølelse og oppmerksomt nærvær (eller mindfulness) siden dette er noe som opptar meg. Da jeg satte meg i den talendes ståsted gikk det opp for meg hvor vanskelig det egentlig er å snakke om disse temaene. Ikke fordi de er vanskelig å forklare, men fordi de er så selvfølgelige for oss. Det er mye enklere å snakke om tema som folk er uenige om og som egner seg til å skape debatt. At vi må være tilstede i livene våre, være empatiske og ha medfølelse med hverandre er så grunnleggende at vi ofte tar det som en selvfølge. Kanskje så til de grader at vi helt glemmer det i hverdagen, og på den måten egentlig blir ganske dårlig på det?

I den grad jeg kan bekjenne meg til noe så er jeg nok mer buddhist enn kristen, uten at jeg skal dra i gang noen stor diskusjon utav det. Men er det noe både kristendommen og buddhismen kan enes om, så er det vel akkurat dette med empati og medfølelse. Og glede da, som Dalai Lama og Desmond Tutu nettop har skrevet bok om sammen. Men kristendommen sliter kanskje også med samme utfordring, nemlig at det er lettere å akseptere dette som allmenne verdier enn å faktisk etterleve dem i hverdagen. Det er lettere å bekjenne seg til en Gud eller en Jesus, enn å finne Gud eller Jesus i seg selv. Det var etter å ha tenkt dette at følgende setning sto klart for meg: «Tro meg ikke – vær meg». Blir det mer tro enn væren i hverdagen har vi trått feil et sted på veien. Setter vi mer lit til vår tro enn på vår evne til etterleve troen har den kanskje ikke så mye for seg. Dette er en av de sidene jeg liker godt med buddhismen, at man hele tiden blir oppfordret til å erfare fremfor å tro.

Så satt jeg her da, i Guds hus, og tenkte på felles utfordringer ved å formidle grunnleggende verdier for de fleste trosretninger. Empati og medfølelse. Kanskje to av de største og viktigste utfordringene i vår tid. Hvordan ha mer fokus på dette i hverdagen? Hvordan lære barna våre dette? Kan vi få det inn i skolen, på arbeidsplassen og i lederskapet? Er en bedre forståelse av empati og medfølelse nøkkelen til å skape mindre forskjeller i verden?

Og svaret fantes selvfølgelig i kirkerommet: «Tro meg ikke, vær meg».
Kanskje vi skulle gi det et forsøk?
Og takk for en inspirerende sommerkonsert!
God sommer!

Hilsen Leif-Arne


Illustrasjonsfoto: Borge kirke. Foto Leif-Arne Kristiansen. 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s