Gå ikke glipp av intensjonen

Har du noen gang sett en stillingsannonse for en lederstilling der det ikke står at lederen må være ”mål- og resultatorientert”? Neppe. Å ha mål er vel og bra, men hva om vi hadde lagt til ”intensjonsstyrt” også?

Mål og resultater er viktig. Nyere ledelsesforskning viser imidlertid at den målstyrte lederen slett ikke er den mest effektive, og at denne måten slett ikke er den beste å oppnå resultater på. Endringsledelse og relasjonsledelse er langt mer effektivt. Dette henger nøye sammen med den endringen som både medarbeidere og ledere har vært gjennom en lengre periode nå – hverken vi som ledere eller de vi jobber sammen med er lengre fornøyd med å vite målene, vi vil svært gjerne få svar på ”hvorfor” også.

Hvorfor er ”hvorfor” viktig?

En av de som har snakket mye om dette ”hvorfor” er Simon Sinek, blant annet i en inspirerende TED Talk kalt ”How great leaders inspire action”. Dersom du ikke allerede har sett den, anbefaler jeg den på det sterkeste. ”Vet du ditt hvorfor? Det som inspirerer deg til å gjøre som du gjør”, spør han blant annet.

Hvorfor er et sterkt spørsmål. Blant annet fordi det bidrar å stille oss som ledere til ansvar. Å svare ”fordi jeg har tatt den beslutningen” holder ikke lengre i det moderne arbeidslivet. Å kunne svare på, og kommunisere, et godt og troverdig ”hvorfor” er derfor elementært både i endringsledelse og relasjonsledelse. I enkeltsaker er ”hvorfor” også grunnleggende. Tidligere snakket man både innenfor journalistikk og kommunikasjon gjerne om hvem, hva, hvor og når. Av og til slengte man på et hvorfor, men dette var ikke nødvendigvis det man søkte svar på først. Dette har også vært styrende i kommunikasjonsarbeid, og kanskje spesielt i offentlig sektor der jeg til daglig jobber. Dersom befolkningen får svar på de grunnleggende spørsmålene om hva vi skal gjøre, når, hvem som gjør det og hvordan så var vi gode på kommunikasjon. Ikke nå lengre. Nå er det essensielt for folk å vite hvorfor også. Og det er gjerne det de vil ha svar på først. Derfor har vi de siste årene begynt å snakke om ”hvorfor-kommunikasjon”. Svaret på hvorfor står i sentrum.

Den intensjonsstyrte lederen

Men tilbake til starten. Hvorfor mener jeg at vi bør være på jakt etter den intensjonsstyrte lederen? Vel, intensjon er vel egentlig et litt finere ord for hvorfor. Sånn sett ligger en god del av svaret allerede i avsnittet ovenfor. Vi trenger ledere som evner å se, og kommunisere, intensjonen (altså hvorfor) bak det vi holder på med og de målene vi har satt oss. Men det finnes også et annet viktig element, nemlig intensjon på det personlige plan.

Hva om du fikk spørsmålet som Simon Sinek stiller: hva er ditt hvorfor? Hva inspirerer deg til å gjøre som du gjør? Hva ville du svart? Tenk litt på det. Og hva hvis jeg i tillegg spurte:

 • Hvordan vil du gjøre det?
 • Med hvilken kvalitet vil du gjøre det?
 • Med hvilken kvalitet vil du lede?
 • Hvordan ønsker du å føle deg mens du gjør det?
 • Hvordan vil du møte opp – både på jobb og i livet ellers?
 • Hvordan vil du være i relasjonen til andre mennesker?

Da kan vi begynne å nærme oss en intensjon på det personlige plan. Intensjoner som kan være med som en rettesnor for deg selv både når det gjelder livet og enkelthandlinger.

Å gi en leder målstyring som verktøy uten at lederen også har evnen til intensjonsstyring er nærmest som å gi atomknappen til et lite barn (jeg forsøker veldig hardt å ikke trekke parallellen til han ”der borte” med atomknappen sin). Dette er selvfølgelig å sette det på spissen, men min påstand er at mange ledere spiller falitt på målstyring nettopp fordi de ikke har perspektiver på seg selv og sine intensjoner. Får du et sett med mål- og resultatindikatorer uten å kjenne deg selv, uten å være trygg på deg selv, kan selv den hyggeligste leder bli til en liten djevel.

Meg selv som eksempel

Å ta denne prosessen med meg selv har vær noe av det mest spennende, men også noe av det mest utfordrende, jeg har gjort. Mitt ”hvorfor” har jeg nok hatt med meg lenge, men å stille meg selv en del av de andre spørsmålene har vært både nytt og nyttig.

For eksempel har jeg slitt en del med stress. På tross av både meditasjon og trening i kampkunst har jeg til tider følt at jeg har vært mer kontrollert av stress, enn at jeg har hatt kontroll på stresset. Det er sikkert flere årsaker til dette, men jeg tror at noe av det går på at jeg ikke har hatt et godt nok forhold til intensjonene mine. Etter noen runder med meg selv har jeg kommet opp med følgende sett av intensjoner som jeg mener svarer på de fleste spørsmålene overfor:

 • Ro
 • Positivitet
 • Åpenhet
 • Lekenhet
 • Empati
 • Medfølelse

En god del av disse har jeg hatt med meg tidligere også (mener jeg selv da), men jeg tror ikke jeg har vært nok bevisst på dem. Noen er nye fordi jeg ser at her har jeg et utviklingspotensial, som for eksempel når det kommer til ro. Nå fungerer de som en rettesnor for meg, spesielt når jeg føler at det begynner å ”koke” litt. Da kan jeg ta en liten timeout og minne meg selv på hva mine egentlige intensjoner er.

Når du har jobbet litt med intensjonen(e) dine, kan du gå videre til å stille deg følgende spørsmål:

 • Hvordan kan det være å møte opp på jobb med intensjonen(e) dine høyt oppe i bevisstheten?
 • Hvordan vil det se ut?
 • Hvordan vil det være for de du jobber sammen med?

Dette er en viktig visualisering. Klarer du å se for deg hvordan du kan delta i diskusjoner, løse problemer og – ikke minst – kommunisere mål ut fra dine personlig intensjoner? Og ikke minst: hva vil skje med de rundt deg om du klarer å følge opp din personlige intensjon?

I en krevende og stressende hverdag er manglende bevissthet og tilstedeværelse i øyeblikket en stor utfordring. Vi lar oss ofte styre av omstendighetene og vet ikke alltid hvorfor vi gjør som vi gjør. Ingen våkner vel om morgenen og tenker at i dag skal jeg dra på jobb for å være sur, tverr og skjelle ut kollegaene mine. Likevel er dette ikke en ukjent situasjon for mange. Sånn sett burde kanskje ”intensjonsstyrt” stå i alle stillingsannonser – ikke bare i lederens?

Med de beste intensjoner ønskes alle en god uke!

Hilsen Leif-Arne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s