Bli litt mer normal da!

”Se pappa, hun gjør akkurat som deg”, hører jeg av og til fra dattera mi. Da har hun gjerne sett et bilde eller noen på TV som mediterer eller holder på med yoga. 6-åringen leter etter tegn på at pappaen er normal…

For henne er det nok ikke i utgangspunktet noe unormalt. Disse tingene har hun vært vitne til hele livet. Fra hun var et par år har hun sporadisk vært med på yoga på stuegulvet og vi har lært oss det jeg kaller ”yogapust” – rett og slett å puste rolig inn og ut. Det gjør at jeg i dag kan si ”husk yogapusten” når det av og til går ei kule varmt, og vi kan begge ta en liten timeout. Av og til i hvert fall.

Samtidig merker jeg at hun har kommet i den alderen der hun begynner å bli bevisst det normale. Det man ikke ser eller hører så ofte fra andre blir det stilt spørsmålstegn ved. I utgangspunktet et sunnhetstegn tenker jeg, men også det med måte.

”Formålet med meditasjon er ikke å bli spesiell; det er å bli normal”, sier min buddhistiske lærer Tulku Lobsang Rinpoche. Jeg elsker den måten å snu tingene litt på hodet på. Heldigvis er det i akkurat den retningen vinden har begynt å snu, selv om assosiasjonene rundt meditasjon i lang tid har hengt igjen i 60-tallets hippiekultur. Du trenger ikke lengre batikkmønstrete klær for å være normal!

En av årsakene til trendskiftet er at stadig flere seriøse forskere og forskningsinstitusjoner har begynt å forske på meditasjon. At institusjoner som Harvard bidrar til å dokumentere at hjernen faktisk kan endre seg gjennom meditasjon, og at meditasjon har innvirkning på viktige områder som stress, hukommelse og empati er i ferd med å overbevise mange av de som tidligere har avvist dette som litt alternativt hokuspokus. En av de som har gått i front for å oppfordre til forskning er Dalai Lama. Han har til og med sagt at hvis forskerne finner noe som ikke kan dokumenteres vitenskapelig så skal han fjerne disse praksisene fra buddhismen.

Men meditasjon er ikke noe hokuspokus. Meditasjon er heller ikke noe mål i seg selv, men et verktøy for å trene på fokus, oppmerksomhet og innsikt. Akkurat som man på helsestudio trener med vekter for å bygge muskler, trener man meditasjon for å endre og utvikle hjernen til det bedre. Hode og kropp henger sammen, noe stadig flere blir oppmerksom (!) på.

Det blir spennende å se om det til slutt snur helt om – at det til slutt blir ”unormalt” å ikke meditere.

I så fall er oppfordringen gitt: Bli litt mer normal da!

Dersom du har lyst til å gjøre et forsøk med en gang er du velkommen til å teste denne meditasjonen som jeg har laget:

Ta deg tid til litt ro (guidet meditasjon – lydfil og tekst).

Lykke til med det nye normale.

Beste hilsen fra Leif-Arne

Foto: Shutterstock

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s