Sherlock Holmes til tjeneste

Hjemme hos oss er vi hekta på Sherlock Holmes på Netflix, og skifter mellom seriene ”Sherlock” og ”Elementary” etter hvert som de kommer ut. Hva er det som er så spesielt med denne Sherlock Holmes?

En av grunnene til at disse seriene fenger meg er at de er lagt til våre dager, og gir oss et innblikk i hvordan den historiske krimhelten Holmes kan fungere i dag. Og så liker vi jo superhelter – for det er kanskje det han er? En mann med nesten usannsynlige evner som bidrar til å løse mysterier på de underligste vis. Eller er han egentlig det?

Det som gjør Sherlock Holmes spesiell er en ekstraordinær tilstedeværelse og fokus. Han har en egen evne til å fange opp både åpenbare og subtile sammenhenger, se detaljer som andre overser og få disse til å passe inn i det store puslespillet. Men tilstedeværelse og fokus kan vel trenes opp, kan det ikke?

Jeg vil si et klart og rungende ja! Den ene av disse seriene, Elementary, har til og med dette som et gjennomgangstema. Der finner vi en kvinnelig Dr. Watson i Lucy Liu´s skikkelse. Sherlock Holmes tar henne inn som sin lærling, og snart er hun i gang med å løse saker på (nesten samme) brilliante vis som han.

Det er her jeg finner en kobling til mine egne erfaringer. Nemlig koblingen til oppmerksomhetstrening blant annet gjennom meditasjon. Det er kanskje for godt til å være sant, men noen minutters oppmerksomhetstrening hver dag kan bidra til økt fokus. Faktisk kan det være så ”enkelt” som å gjøre oppmerksomhetsmeditasjon på sin egen pust 10 minutter hver dag (eller som Harvard Business Review skriver – 10 minutter med Mindfulness daglig endrer måten du reagerer på alt…).

Det finnes etter hvert mer og mer forskning som dokumenterer hvordan meditasjon bidrar til å endre hjernen vår, og vår tilstedeværelse og oppmerksomhet. Hadde det ikke vært kult å være litt mer som Sherlock Holmes? I hvert fall når det kommer til evnen til å fokusere, observere og være tilstede? Det trenger altså ikke koste deg mer enn 10 minutter om dagen.

Høres dette interessant ut, men føler du fortsatt at du mangler koblingen til hva dette kan bety for deg i hverdagen? Les gjerne denne artikkelen fra ledelsesprofessoren Jeremy Hunter, som setter dette inn i ett jobb- og ledelsesperspektiv:

Manage attention, not time

Dersom du ønsker å teste selv har Jeremy Hunter også laget en 10-minutters meditasjon som jeg varmt kan anbefale:

Developing Attention

Lykke til!

Foto: CBS.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s